فهرست مطالب

رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی - پیاپی 51 (بهار 1402)

نشریه رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی
پیاپی 51 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن محمدزاده، الهه یوسفی* صفحات 5-18
    مقدمه

    رشد فرآیندی مستمر، دایمی و پیوسته بوده و ابعاد مختلفی دربر دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات ریتمیک روی ریباندر بر تبحرحرکتی و انگیزش کودکان با دوره یادداری 6 ماهه بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش وپس آزمون بود. جامعه ی آماری کودکان 10-9 سال شهرتبریز بود که با روش نمونه گیری دردسترس سی نفر انتخاب و تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. پیش آزمون شامل آزمون تبحرحرکتی برونینکس-اوزورتسکی و پرسشنامه انگیزش حرکتی کودکان بود. گروه تجربی تمرینات روی ریباندر را هشت هفته انجام دادند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. سپس، پس آزمون مشابه با پیش آزمون انجام شد. بعد از شش ماه دوره یادداری از نمونه های هر دو گروه گرفته شد. تحلیل آماری با استفاده از تحلیل واریانس مرکب درسطح معناداری 0/05و نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تمرینات ریتمیک ریباندر بر تبحر حرکتی و انگیزش کودکان 9-10 سال تاثیر معناداری داشته، بطوریکه احتمالا 95درصد از تغییرات مهارت حرکتی درشت و 98درصد از تغییرات انگیزش حرکتی کودکان تحت تاثیر تمرینات ریباندر بود.

    نتیجه گیری

    پرش فعالیتی اساسی در رشدحرکتی کودکان است و انگیزش نیروی درونی را برای حرکت فراهم می کند. طبق یافته های پژوهش، چون فعالیت های ریتمیک می توانند انگیزش حرکتی ایجاد کنند و فعالیت های ورزشی موجب رشد مهارتهای حرکتی می گردد، لازم است تجهیزات و تدابیر لازم برای استفاده کودکان ازاین تمرینات ایجاد شود.

    کلیدواژگان: انگیزش حرکتی، تبحر حرکتی، جامپینگ فیتنس، کودکان
  • سعید شکری*، محمدتقی اقدسی، بهزاد بهزادنیا صفحات 19-30
    مقدمه

    هدف گزینی به عنوان یک مداخله شناختی موجب تقویت عملکرد می شود. با وجود این هدفگزینی به صورت خودکنترل در طول مراحل یادگیری بررسی نشده است. بنابراین هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر هدف گزینی عملکرد به صورت خودکنترل و مربی کنترل بر یادگیری پاس فوتبال با تمرکز بر تیوری انتخاب بود.

    روش پژوهش: 

    شرکت کنندگان 30 پسر 18 تا 28 ساله بودند که به صورت سازمان یافته در تمرینات فوتبال شرکت نداشتند. ابتدا پیش آزمون از شرکتکنندگان گرفته شد و سپس آنها در یک طرح نیمه تجربی و به صورت سیستماتیک در یکی از سه گروه هدف گزینی عملکرد خودکنترل، هدف گزینی عملکرد مربی کنترل و کنترل شرکت کردند. پس از 15جلسه تمرین بلافاصله آزمون اکتساب و پس از 72 ساعت آزمونهای یادداری و انتقال گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس2*3) مرحله * گروه) نشان داد که در آزمون اکتساب عملکرد گروه ها بهبود یافت، اماتفاوت معناداری بین آنها مشاهده نشد. همچنین تحلیل واریانس یک سویه نشان داد که در هر دو مرحله یادداری و انتقال بین گروه ها تفاوت وجود دارد و آزمون تعقیبی توکی نشان داد که هر دو گروه مداخله هدف گزینی خودکنترل و مربی کنترل نسبت به گروه کنترل عملکرد بهتری دارند و تفاوتشان معنادار است.

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق حاکی از آن بود که عملکرد گروه های هدف گزینی به صورت خودکنترل و مربی کنترل نسبت به گروه کنترل بهتر بود و هدفگزینی خودکنترل مزیت بیشتری نسبت به سایر گروه ها دارد. پیشنهاد می شود از راهبرد هدف گزینی به صورت خود کنترل  در پروتکل های تمرینی استفاده شود.

    کلیدواژگان: پاس فوتبال، تئوری انتخاب، خودکنترل، مربی کنترل، هدف گزینی
  • مهدی ملازاده، حسن غرایاق زندی*، محبوبه غیور، علی مقدم زاده صفحات 31-44
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای از قشر حرکتی بر زمان واکنش و عملکرد فوتبالیست های ماهر است.

    روش پژوهش: 

    تحقیق حاضر از نوع مطالعات نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون است. جامعه آماری پژوهش فوتبالیست های ماهر مرد استان تهران در سال 1401 بودند که 36 تن از آنها به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه تحریک قشر حرکتی اولیه (12 نفر)، تحریک ساختگی (12 نفر) و کنترل (12 نفر) تقسیم شدند. مداخله تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بدین صورت بود که در تحریک قشر حرکتی اولیه الکترودها در آند C3 و کاتد Fp 2 قرار می گیرند. برای بررسی و تجزیه وتحلیل فرضیه های تحقیق، از آزمون تی همبسته و تحلیل کوواریانس به همراه آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 جهت تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین زمان واکنش پس از تحریک الکتریکی در گروه tDCS قشر حرکتی از 71/58 ± 354/25 به 63/72 ± 256/41 هزارم ثانیه کاهش و میانگین عملکرد از 6/14 ± 46/00به 5/83 ± 68/41 افزایش یافته است که با توجه به سطح معنا داری 0/05 تفاوت معنا دار در زمان واکنش و عملکرد قابل مشاهده است (0/05>P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که تحریک الکتریکی از قشر حرکتی اولیه بر زمان واکنش و عملکرد فوتبالیست های ماهر موثر است. از آنجا که پژوهش حاضر روی فوتبالیست های ماهر انجام گرفته است، پیشنهاد می شود تا حد امکان در تعمیم نتایج به فوتبالیست ها و ورزشکاران مبتدی احتیاط شود.

    کلیدواژگان: جریان مستقیم فراجمجمه ای، قشر حرکتی اولیه، زمان واکنش، عملکرد فوتبالیست ها
  • محمد رحیمی*، غلامعلی افروز، محمدکاظم واعظ موسوی، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 45-61
    مقدمه

    در دهه های اخیر، نوجوانان و جوانان کشور به ورزش فوتبال روی آورده اند و لزوم توجه به آموزش پایه ای آنان ضروری به نظر می رسد. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف طراحی و اثربخشی یک مداخله تربیتی- حرکتی بر انگیزه پیشرفت نوجوانان فوتبالیست انجام گرفت.  

    روش پژوهش: 

    روش مطالعه نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری را تمامی کودکان و نوجوانان  12 تا 16 ساله عضو مدارس فوتبال باشگاه سایپا شهر تهران در سال 1401 تشکیل دادند. از بین آنان 60 نفر (30 نفر گروه آزمایش و 30 نفر گروه کنترل) بر اساس ملاک های ورود و به طور هدفمند انتخاب شدند و سپس در دو گروه آزمایش و گروه کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه انگیزه پیشرفت (هرمنس، 1970) بود. گروه آزمایشی، تحت آموزش مداخله تربیتی- حرکتی در 16 جلسه 60 دقیقه ای قرار گرفتند و گروه کنترل در فهرست انتظار بودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه وتحلیل شدند.   

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین گروه آزمایش و گروه کنترل در مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معنا دار وجود دارد و مداخله تربیتی- حرکتی موجب بهبود انگیزه پیشرفت نوجوانان عضو مدارس فوتبال باشگاه فرهنگی ورزشی سایپا شد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر مداخله تربیتی- حرکتی می تواند برای بهبود انگیزه پیشرفت نوجوانان عضو مدارس فوتبال باشگاه فرهنگی ورزشی سایپا کارامد باشد و توصیه می شود که طراحان برنامه در وزارت ورزش و جوانان در راستای بهبود انگیزه پیشرفت نوجوانان مدارس فوتبال از این روش استفاده کنند.

    کلیدواژگان: انگیزه پیشرفت، مداخله تربیتی- حرکتی، نوجوانان مدارس فوتبال
  • مبینا جوادموتاب، فاطمه رضایی* صفحات 63-78
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر استراحت های مغزی بر پیشرفت تحصیلی، خودکارامدی و علاقه به فعالیت بدنی دانش آموزان ابتدایی بود.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری آن شامل دانش آموزان دختر پایه چهارم، پنجم و ششم ابتدایی بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 127 نفر از دانش آموزان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به روش تصادفی ساده در دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خودکارامدی کودکان و نوجوانان موریس (2001) و فعالیت بدنی برای کودکان رز و همکاران (2009) و پیشرفت تحصیلی شرکت کنندگان استفاده شد. گروه مداخله به مدت چهار ماه، دو بار در روز و سه بار در هفته مجموعه فعالیت های بدنی استراحت مغزی را انجام دادند، درحالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل ارزیابی شدند.

    یافته ها

    تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که پس از مداخله (استراحت مغزی) میانگین گروه آزمایش در سه متغیر پیشرفت تحصیلی(p=0/001, F=3/57)، خودکارامدی (P=0/001 F=7/65) و علاقه به فعالیت بدنی (P=0.001,F=10.72)نسبت به گروه کنترل تفاوت معنا داری دارد.

    نتیجه گیری

    این یافته ها می تواند ضرورت توجه برنامه ریزان و مسیولان آموزشی را به اهمیت نقش فعالیت های استراحت مغزی در بهبود پیشرفت تحصیلی، خودکارامدی و تاثیر آن بر میزان علاقه به فعالیت بدنی دانش آموزان دختر ابتدایی به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: وقفه مغزی، پیشرفت تحصیلی، خودکارآمدی، روش نوین تدریس، فعالیت بدنی
  • علیرضا بهرامی، جلیل مرادی*، بهروز گل محمدی، مرضیه السادات سجادی نژاد صفحات 79-97
    مقدمه

    هدف این پژوهش تدوین و استانداردسازی پرسشنامه سنجش هوش حرکتی- جسمانی در جامعه ایرانی بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر ترکیبی (کیفی و کمی) با طرح اکتشافی- مدل تدوین ابزار بود. در مرحله کیفی پس از اجرای 12 مصاحبه نیمه ساختاریافته، مقولات مرتبط گردآوری شد و در نهایت پس از بررسی روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ای 36 سوالی طراحی شد. در مرحله کمی، روایی و پایایی پرسشنامه محقق ساخته بررسی شد. نمونه آماری شامل 808 نوجوان از پنج استان کشور بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای پرسشنامه را تکمیل کردند. برای تعیین روایی همزمان از آزمون استاندارد شایستگی حرکتی KTK3+ و به منظور بررسی پایایی زمانی از آزمون مجدد و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد.

    یافته ها

    با تحلیل عاملی اکتشافی پنج عامل آمادگی جسمانی مرتبط با سلامت و مهارت، توانایی ادراکی، ارتباطات غیرکلامی، لذت و مشارکت از فعالیت های بدنی مختلف، یادگیری و تجربه مهارت های حرکتی شناسایی شدند و این پنج عامل 51 درصد واریانس کل را تبیین کردند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که شاخص نیکویی برازش و شاخص برازش تطبیقی بالاتر از 0/90 است. در روایی همزمان همبستگی میان نمرات دو آزمون 0/51 و ضرایب آلفای کرونباخ (0/89) و همبستگی درون طبقه ای (0/87) به دست آمد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که پرسشنامه هوش حرکتی - جسمانی از روایی و پایایی مناسب و قابل قبولی برخوردار است و با استفاده از این ابزار می توان هوش حرکتی - جسمانی را در نوجوانان بررسی کرد.

    کلیدواژگان: روایی، پایایی، هوش حرکتی &ndash، جسمانی
|
  • Hasan Mohammadzadeh, Elaheh Yousefi * Pages 5-18
    Introduction

    Growth is an uninterrupted, permanent, and continuous process and includes different dimensions. This study aimed to investigate the effect of rhythmic rebounding exercises on children's motor proficiency and motivation with a 6-month follow-up period.

    Methods

    The current research was quasi-experimental with a pretest and posttest design. The statistical population was 9-10 years old children of Tabriz city, from which 30 people were selected by convenience sampling method and randomly divided into two experimental and control groups. The pre-test included the Bruininks-Oseretsky test of motor proficiency and the Children's Movement Motivation questionnaire. The experimental group performed the exercises on the rebounder for eight weeks, and the control group did not receive any intervention.Then, the post-test was conducted similarly to the pre-test. After six months period,a retention test was taken from participants of both groups. Statistical analysis was performed using mixed model Analysis of Variance at a significance level of 0.05 via SPSS version 24 software.

    Results

    The results showed that the rhythmic rebounding exercises had a significant effect on the motor proficiency and motivation of 9-10 years old children so 95% of changes in gross motor skill and 98% of changes in children's movement motivation were probably influenced by the rebounding exercises.

    Conclusion

    Jumping is a fundamental activity in children's motor development and motivation provides inner force for movement. According to the findings of this research, since rhythmic activities can create motivation for movement and sports activities develop motor skills, it is crucial to provide the necessary equipment and measures for children to use these exercises.

    Keywords: Children, Jumping Fitness. motor development, motor motivation
  • Saeed Shokri *, Mohammad Taghi Aghdasi, Behzad Behzadniaa Pages 19-30
    Introduction

    Goal setting as a cognitive intervention enhances performance. However, self-controlled goal setting during the learning process has not been investigated. Therefore, this study aimed to investigate the effect of self-controlled and coach-controlled performance goal setting on soccer passing learning, focusing on choice theory.

    Methods

    The participants were 30 boys aged 18 to 28 years who did not participate in organized soccer training. First, the participants completed a pre-test and then participated in a quasi-experimental design and they were systematicallyassigned into one of three self-controlled performance goal setting, coachcontrolled performance goal setting, and control groups. After 15 training sessions,the acquisition test was taken immediately, and then after 72 hours, the retention and transfer tests were taken.

    Results

    The results of the 2×3 (stage × group) analysis of variance showed that although the performance of the groups improved in the acquisition test, there was no significant difference between them. Also, one-way analysis of variance showed a difference between the groups in both retention and transfer phases and Tukey's post hoc test showed that both the self-controlled and coach-controlled goal-setting intervention groups performed better than the control group and the differences were significant.

    Conclusion

    The findings of the research indicate that self-controlled and coachcontrolled performance goal-setting groups perform better than the control group and self-controlled goal-setting has more advantages than other groups. It is suggested to use a self-controlled goal-setting strategy in training protocol.

    Keywords: Choice Theory, coach control, Goal Setting, Self-Control, soccer pass
  • Mahdi Mollazadeh, Hassan Gharayagh Zandi *, Mahbobeh Ghayour, Ali Mogaddam Pages 31-44
    Introduction

    The present study aimed to investigate the effect of the transcranial direct current stimulation of the motor cortex on the reaction time and performance of skilled soccer players.

    Methods

    The current study was a quasi-experimental study with a pre-test and a post-test design. The statistical population of this research was the skilled male soccer players of Tehran province in 1401, 36 of whom were selected through convenience sampling and randomly divided into three Primary Motor Cortex Stimulation (N=12), Sham Stimulation (N=12) and Control (N=12) groups. For the primary motor cortex stimulation during transcranial direct current stimulation intervention, the anode electrode was placed at the C3, and the cathode electrode was placed at Fp2. To check and analyze the research hypotheses, the dependent t and the analysis of covariance (ANCOVA) tests with Bonferroni posthoc test were used via SPSS version 22 software.

    Results

    The results showed that in the Motor Cortex tDCS group, the average reaction time after electrical stimulation decreased from 354.25 ± 71.58 to 256.41 ± 63.72 milliseconds, and the average performance increased from 46.00 ± 6.14 to 5.83 ± 68.41. So, according to the significance level of 0.05, a significant difference was observed in reaction time and performance (P <0.05).

    Conclusion

    The results showed that the electrical stimulation of the primary motor cortex affects the reaction time and the performance of skilled soccer players. Since the current research was conducted on skilled soccer players, it is suggested to be as cautious as possible in generalizing the results of this research to novice soccer players and athletes.

    Keywords: tDCS, primary motor cortex, Reaction Time, performance of soccer players
  • Mohammad Rahimi *, Afrooz Gholamali, Mohammadkazem Vaezmousavi, Masoud Gholamali Lavasani Pages 45-61
    Introduction

    In recent decades, adolescents and young people in the country have turned to soccer and the need to pay attention to their basic training seems essential. Therefore, this study aimed to design and evaluate the effectiveness of an educational-motor intervention on the achievement motivation of adolescent soccer players.

    Methods

    In this quasi-experimental study, the research method was a pre-test, post-test, and follow-up design with a control group. The statistical population consisted of all 12 to 16 years old adolescents attending the soccer school of Saipa Cultural and Athletic Corporation in Tehran in 2022. Among them, 60 people were selected based on the inclusion criteria and then assigned to experimental and control groups (30 people in the experimental group and 30 people in the control group). The research instrument was the Achievement Motivation Questionnaire (Hermans, 1970). The experimental group received the educational-motor intervention training in sixteen 60-minute sessions, and the control group was on the waiting list. Data were analyzed using repeated measure analysis of covariance via SPSS Statistics 23 software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental group and the control group in the post-test and follow-up phases (P<0.05), and the educational-motor intervention improved the achievement motivation of adolescents attending soccer school  (P<0.05).    

    Conclusion

    According to the results of the present study, the educational-motor intervention can be effective in improving the achievement motivation of the adolescents attending the soccer school of Saipa Cultural and Athletic Corporation. It is recommended that curriculum designers in the Ministry of Sports and Youth use this method to improve the achievement motivation of adolescents in soccer schools.

    Keywords: educational-motor intervention, Achievement motivation, football school adolescents
  • Mobina Javad Mutab, Fatemeh Rezaei * Pages 63-78
    Introduction

    This study aimed to investigate the effect of brain breaks on academic progress, self-efficacy, and interest in physical activity of primary school students.

    Methods

    The current research was a quasi-experimental type with a pre-test, post-test, and control group design. Its statistical population included fourth, fifth, and sixth-grade female students. Using the cluster random sampling method, 127 students were selected as the research sample and were assigned to two intervention and control groups through a simple random method. To collect data, the Self-Efficacy Questionnaire for Children (Morris, 2001) and the Children’s Attraction to Physical Activity questionnaire (Rose et al., 2009), and a researcher-made questionnaire for the educational progress of the participants were used. The intervention group performed brain breaks physical activities twice a day and three days a week for four months, while the control group did not receive any intervention. Data were evaluated using an independent t-test.

    Results

    Data analysis indicated that after the intervention (brain breaks), the average scores of the experimental group for three variables of academic achievement (F=3.57, P=0.001), self-efficacy (F=7.65, P=0.001), and interest in physical activity (F=10.72, P=0.001) had a significant difference compared with the control group.

    Conclusion

    These findings can highlight the need for planners and education officials to pay attention to the importance of the role of brain breaks activities in improving academic progress, self-efficacy, and its effect on the level of interest in physical activities of primary school girls.

    Keywords: Brain Break, Academic Progress, Self-Efficacy, New Teaching Method, Physical Activity
  • Alireza Bahrami, Jalil Moradi *, Behrouz Golmohammadi, Marzieh Sadat Sajadinezhad Pages 79-97
    Introduction

    This research aimed to design and standardize the bodily-kinesthetic intelligence assessment questionnaire in Iranian society.

    Methods

    The current research method was a combination of qualitative and quantitative methods with an exploratory design – an instrument development model. In the qualitative stage, after conducting 12 semi-structured interviews, related categories were collected and after checking the face and content validity, a 36-item questionnaire was designed. In the quantitative stage, the validity and reliability of the researcher-made questionnaire were examined. The statistical sample consisted of 808 teenagers from five provinces of the country who were selected by the multi-stage cluster sampling method and all the subjects completed the questionnaire. To determine the concurrent validity, the KTK3+ motor competence standard test was used, and to check the temporal reliability and consistency, test-retest and Cronbach's alpha coefficient were used.

    Results

    Through exploratory factor analysis, five factors of physical fitness factors related to health and skill, perceptual ability, non-verbal communication, enjoyment and participation in various physical activities, and learning and experience of motor skills were identified and these five factors explained 51% of the total variance. The results of the confirmatory factor analysis showed that the goodness of fit index and the comparative fit index was higher than 0.90. In concurrent validity, the correlation between the scores of the two tests was 0.51 and Cronbach's alpha coefficients (0.89) and intra-class correlation (0.87) were also obtained.

    Conclusion

    In general, it can be concluded that the bodily-kinesthetic intelligence questionnaire has a suitable and acceptable validity and reliability, and by using this questionnaire, the assessment of the bodily-kinesthetic intelligence of teenagers is possible.

    Keywords: Validity, reliability, Bodily Kinesthetic Intelligence